U ČEMU JE TAJNA NEVJEROVATNOG USPJEHA Kako je Srpska od korona virusa SAČUVALA domove za stare
  • Post author:

Dok je u Hrvatskoj i Srbiji korona virus odavno ušao u domove za starije i ugrozio na stotine života korisnika, a u nekim evropskim zemljama je skoro polovina svih smrtnih slučajeva posljedica zaraze u ovakvim ustanovama, u Srpskoj nije zabeležen ni jedan slučaj COVID 19 u staračkim domovima.

Povrđeno je to za Srpskainfo i u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i u Inspektoratu RS.

-Činjenica da do sada nismo imali potvrđenih slučajeva zaraze u domovima za stara lica govori da su ustanove odgovorno pristupile svim preventivnim mjerama, te očekujemo da tako i nastave. U toku su i preventivna testiranja radnika u domovima upravo u cilju pravovremenog identifikovanja potencijalnih rizika – kaže portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Ona dodaje da su gradski i opštinski sanitarni inspektori u saradnji sa higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja širom Srpske, od pojave prvog slučaja korona virusa u RS, posebnu pažnju  usmjerili upravo na provođenje preventivnih mjera u domovima za stare osobe.

Razlog je jasan, struka upozorava da komplikacije koje izaziva ovaj virus za starije ljude, pogotovo ako su već narušenog zdravlja, mogu biti kobne.

Da je tako, svjedoči i situacija u Hrvatskoj, gde je za samo nekoliko dana, situacija izmakla kontroli, pa je virus ušao u čak sedam domova zarazio više od 100 starijih ljudi, od koji je šestoro umrlo.

Da bi se takav kataklizmičan scenario izbegao, valja uložiti mnogo truda, svjedoče direktori domova za stare u Srpskoj sa kojima je razgovarala ekipa Srpskainfo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, u čijoj su nadležnosti i ustanove socijalne zaštite u koje spadaju i domovi za stare, još početkom marta je donio naredbu kojom su zabranjena javna okupljanja u tim ustanovama.

Rukovodioci domova su to shvatili krajnje ozbiljno, pa su posjete, ali i izlasci stanara domova izvan ustnove, već mesec i po strogo zabranjeni.

Direktorka Doma penzionera Banjaluka, Gordana Lihović, kaže da je već odavno u ovom domu zatvoren i kafić i restoran, a čak i izlasci na terasu su stogo kontrolisani, pod nadzorom i u malim grupama.

– Dva puta dnevno mjerimo temperaturu i korisnicima i svim zaposlenima i to evidentiramo, maske i rukavice su obavezne, prosotrije dezinfikujemo po nekoliko puta dnevno, a korisnici jedu i borave skoro isključivo u svojim sobama. Mora se tako – kaže Lihovićeva.Zabranili posjete prije prvog slučaja korone u RS

U Socijalno gerijatrijskom centru u Banjaluci, najvećem domu za smeštaj starijih lica u Srpskoj, posete su, zlu ne trebalo, zabranjene još u februaru, prije nego što je prvi slučaj korone otkriven u Republici Srpskoj.

Kako kaže direktor ove ustanove Vinko Lolić, niko od 320 korisnika, niti 113 zaposlenih ne pokazuje znakove zaraze, a kontrole su svakodnevne i rigorozne.

-Borimo se svim silama da virus ne uđe u ustanovu, jer smo svjesni kakav bi to rizik bio po živote naših korisnika. Svakodnevno smo na liniji sa higijensko epidemiološkom službom, Inspektoratom, Ministastvom zdravlja, a higijena i briga za korisnike je podignuta na maksimalan nivo – kaže Lolić i dodaje da je juče deset njegovatelja i medicinskih sestara, koji rade direktno sa korisnicima, testirano na vrus korona.

I u Inspektoratu su potvrdili da se rukovodioci domova za starija lica, kako javnih tako i privatnih, često i sami obraćaju opštinskim ili gradskim ispektorima, kako bi pitali za savjet u vezi sa kontrolom kretanja korisnika, ili prijemom novih stanara.

Naime, kako sada stvari stoje, bake i djedovi, koji čekaju na prijem u dom za starije, moraće još malo da se strpe, jer je u svim domovima prijem obustavljen do okončanja epidemije.

Direktori domova za stare poručuju da, za ne daj bože, ako ipak đavo dođe po svoje, imaju spreman i plan B, koji uklučuje sobe za potpunu izolaciju, te zaštitna opermu za zaposlene, sličnu onoj koju nose medicinari u COVID bolnicama.

Bolje da im ne dolaze republički inspektori

Opštinski i gradski inspektori do sada su u nekoliko puta obilazili domove za starija lica, kako bi provjerili da li se rukovodstvo ustanova pridržava preventivnih mjera i preporuka, poput pojalđčane higijene i dezinfekcije i zabrane kontakata, i da do sada nije bilo primjedbi, kažu u republičkom Inspektoratu. Republički inspektori ne zalaze u ove ustanove.

-Inspektori Inspektorata Republike Srpske iz svih inspekcijskih sektora u svom punom kapacitetu angažovani su za dvadesetčetvoročasovni nadzor putnika na 19 graničnih prelaza, kao i vozača u prometu roba na graničnim prelazima, pregledu roba koje se uvoze i mnogim drugim poslovima. Imajući u vidu broj osoba sa kojima republički inspektori dolaze u kontakt na graničnim prelazima, mišljenja smo da bi odlazak republičkih inspektora u ustanove za stare predstavljao preveliki rizik za korisnike – kaže porparolka Dušanka Makivić.

Izvor: srpskainfo.com