Besplatnim testom na koronu do smještaja u Domu penzionera
  • Post author:

Dom penzionera je ponovo počeo s prijemom novih korisnika, a dovoljno je da se uz postojeće dokumente donesu negativan test na virus korona, koji je besplatan.

Kako je za “Nezavisne” rekla Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera, za sve buduće korisnike testiranje je besplatno i potrebno je u Institutu za javno zdravstvo RS tražiti da se napravi test radi smještaja u ovu ustanovu.

“Nije potrebna uputnica porodičnog ljekara, a rezultat testa ne smije biti stariji od 72 sata”, naglasila je Lihovićeva.

Prema njenim riječima, radi prevencije od virusa korona još se poštuju sve mjere i smjernice Instituta za javno zdravstvo RS.

“Još je u domu potrebno dezinfikovati ruke, nositi zaštitne maske, a hrana se i dalje dijeli po sobama. Malo su popustile mjere pa smo dozvolili korisnicima da izađu na terasu i prošetaju, a onima koji su pokretni da izađu i u šetnju do grada”, kazala je Lihovićeva.

Dodala je da cijene usluga u Domu penzionera neće biti promijenjene, iako zbog virusa korona ova ustanova ima gubitke.

“Najjeftiniji smještaj je za pokretne korisnike u dvokrevetnoj sobi i on iznosi oko 660 KM na mjesečnom nivou, a najskuplja je jednokrevetna soba za nepokretnog korisnika i ona iznosi 1.400 KM”, pojasnila je Lihovićeva.

Naglasila je da je veliki uspjeh radnika i Uprave Doma penzionera da su pravovremenom reakcijom preduzeli sve mjere prevencije od virusa korona, kako on ne bi ušao u ovu ustanovu.

“Već 5. marta smo počeli primjenjivati mjere zaštite i prevencije, da bismo dalje prema uputstvima Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS radili na taj način. Sve smjernice – od dezobarijere, zatvaranja svih ulaza osim jednog, te dezinfekcije na svim spratovima, donošenja hrane korisnicima u sobe, pa do zatvaranja kafića i nošenja zaštitne opreme – preduzeli smo i na taj način spriječili ulazak virusa u ustanovu”, istakla je Lihovićeva.

U Domu penzionera se trenutno nalazi 158 korisnika, a ukupan kapacitet ove ustanove je oko 178.

“U ova skoro tri mjeseca imali smo pad prihoda od oko 55.000 KM jer je bilo u prosjeku oko 20 osoba manje mjesečno, kao i povećane troškove za higijenu i dezinfekciona sredstva, ali nama je najvažnije da su naši korisnici sigurni”, istakla je Lihovićeva.