DOM PENZIONERA

Banja Luka

Get Adobe Flash player
  • Sigurnost za vaše najdraže
  • Stanovanje, ishrana, njega, zdravstvena zaštita, ...
  • Hotelski smještaj, iznajmljivanje prostora, organizovanje seminara, radionica, ...

Aktuelno

Saopštenje povodom novog načina obračuna zarada zaposlenih u JU “Dom penzionera Banja Luka”

Povodom netačnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, u kojima se tendeciozno govori da je Javna ustanova (JU) “Dom penzionera Banja Luka” nezakonito smanjio plate zaposlenima, imamo potrebu da radi istinitog informisanja javnosti prezentujemo činjenično stanje.

 

“Dom penzionera Banja Luka” je radnicima isplaćivao zarade koje su obračunavane u skladu sa koeficijentima koji važe za zaposlene u javnim ustanovama za obavljanje djelatnosti socijalne zaštite. Upravni odbor JU “Dom penzionera Banja Luka”dana 17. 02. 2017. donosi Pravilnik o radu koji inplementira odredbe Zakona o platama u javnim službama RS, s obzirom da je ova javna ustanova osnovana kao javna služba ,te se na istu primjenjuju propisi iz oblasti javne službe.

 

Kako bi dobili potvrdu ispravnosti odluke i otklonile se bilo kakve sumnje, upućen je zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da da svoje mišljenje o tome. U Zaključku Ministarstva zdravlja broj 11/05-530-68/17 od 19.aprila 2017. godine, koje je potpisao ministar Dragan Bogdanić, se između ostalog kaže da: “ Dom penzionera Banja Luka nije ustanova socijalne zaštite u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i ne obavlja djelatnost u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti”.

 

Uprkos tome dio radnika, nezadovoljan Pravilnikom o radu koji je inplementirao Zakon o platama u javnim službama RS, pozvao je u kontrolu Republičku upravu za inspekcijske poslove, jer je smatrao da se plate trebaju obračunavati i dalje kao i prije donošenja pomenutog Pravilnika o radu.

 

Pošto je obavio kontrolu, inspektor je naložio da se u Pravilniku o radu brišu odredbe Zakona o platama u javnim službama.

 

Na takvo Rješenje inspektora po nalogu UO , JU “Dom penzionera Banja Luka” je uložila žalbu Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite, koje je drugostepeni organ u ovm slučaju. Nakon toga 28. aprila 2017. godine JU „Dom penzionera Banja Luka” dobija Rješenje od Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite broj 16-173-9/17 u kojem se usvaja žalba na rješenje inspektora rada Republičke uprave za inspekcijske poslove, a njegovo rješenje poništava.

 

Nakon Rješenja Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite, koje je konačno i na koje nije dozvoljena žalba, JU “Dom penzionera Banjaluka” ne preostaje ništa drugo nego da u skladu sa Pravilnikom o radu u kojem se primenjuju odredbe Zakona o platama u javnim službama, obračunava zarade svojih zaposlenih.

 

Iz svega prethodno navedenog, jasno je da je direktor samo postupao prema odlukama nadležnih organa. Svako drugačije postupanje direktora JU “Doma penzionera” bilo bi protivzakonito, odnosno predstavljalo bi direktno kršenje akata donesenih od strane nadležnih organa i institucija.

 

Uvažavajući činjenicu da je u ova teška vremena svako smanjenje plate udar na lični standard naših radnika, Uprava ima potpuno razumjevanje za nezadovoljstvo određenog broja zaposlenih koji su po novom obračunu dobili niže zarade. Međutim, treba istaći, da su određene kategorije radnika, dobile više plate. Posebno želimo naglasiti da se direktoru JU “Doma penzionera Banjaluka” novim načinom obračuna, plata nije promenila.

 

Ipak, želimo reći da je poslednjih godina poslovanje Doma penzionera krenulo uzlaznom putanjom. Uprkos nasleđenim finansijskim problemima, zajedničkim naporima menadžmenta i zaposlenih uspjeli smo da stabilizujemo poslovanje, povećamo prihode, finansijski smo postali samoodrživi, povećali smo broj korisnika usluga, uredno izmirujemo sve obaveze prema dobavljačima kao i obaveze po osnovo poreza i doprinosa. Što je najvažnije kašnjenja plata više nema i isplaćuju se redovno svakog 25. u mjesecu iz jednog dijela, uključujući i sve obaveze poosnovu isplaćenih zarada.

 

Svi ovi dobri pokazatelji govore da postoji osnov za još bolji rad JU “Dom penzionera Banja Luka”, a samim tim i za povećanje zarada zaposlenih u bližoj budućnosti.

 

 

Novo u ponudi

Reklama 1

Reklama 2

PDF katalozi

PDF katalog - Korisnici PDF katalog - Tranzit

Kontakt

Kontakt

Dom penzionera

Vojvode Pere Krece 2

78000 Banja Luka

 

Recepcija

tel: +387 51 24 87 00

fax:+387 51 43 37 12

Uprava

tel:+387 51 24 87 01

 

e-mail: penzioneribl@gmail.com

Lokacija